LOVCI SE BOJIJO, DA BODO  ZARADI  OGRAJEVANJA ZEMLJIŠČ   POČASI OB LOVIŠČE

dr. Marjan Toš, 14.3.2022

V lovskem domu v Malečniku je bil redni letni zbor članov LD Malečnik – Košaki. Kot je povedal njen starešina Benjamin Metličar, so lovci kljub omejitvam zaradi epidemije  z  virusom covid 19, dobro delali in razen utečenih oblik druženja vse ostale naloge opravili z odliko.

Medsebojni odnosi med lovci so zelo dobri in vedno tovariški. Tudi s kmeti in drugimi lastniki zemljišč  nimajo težav. Največji problem je v njihovem lovišču vedno novo in novo ograjevanje površin. Zaradi tega se  lovišče nenehno krči, in če bo šlo tao naprej, bodo čez nekaj let ostali brez njega,  je  opozoril starešina Metličar. Povedal je, da LD Malečnik – Košaki dobro sodeluje  tako z območno Lovsko zvezi Maribor, kot s Krajevno skupnostjo Malečnik – Ruperče in s slovenskogorišim Območnim združenjem upravljalcev lovišč (OZUL). Vzdržujejo oba lovska domova,  v Košakih in v Malečniku. Zaradi zakonskim predpisov je bila namreč leta 2005 izvedena združitev LD Malečnik in LD Košaki v enotno LD Malečnik – Košaki. Združitev je bila več kot uspešna in zaradi nje nimajo nobenih težav ali problemov, je še povedal starešina Metličar in  se zavzel za  ustvarajalno sodelovanje vseh članov in za strpno reševanje morebitnih težav.

Z loviščem so dobro upravljali, njihova edina pomembna divjad je le še srnjad. Skupni odvzem je znašal 113  živali obeh spolov, od tega čisti  odstrel 102 živali in so ga zaključili že mesec pred iztekom lovne dobe. Male divjadi razen predatorjev praktično nimajo več, uplenili so 38 lisic, 3 jazbece, 69 sivih vran, 3 poljske zajce in 3 fazane. Ocenjujejo, da bo slej ko prej ostali brez  zajcev in fazanov, kot se je to že pred leti zgodilo  s poljsko jerebico. LD Malečnik – Košaki šteje 49 članov, povprečna starost  pa znaša 62,4 leta, je izpostavil informator Kristjan Strgar. Najstarejša člana sta Peter Mravljak in Janez Krajnc, ki sta v zeleni bratovščini že od leta  1965.  V LD imajo tudi 3 članice.Na letnem zboru so za 50-letnico zvestobe lovski oranizaciji podelili priznanje LZS Antonu Brodnjaku.

V tej LD delujejo složno in ne dovolijo nikakršnega vdora »politike« v njihovo delovanje, ki je usmerjeno v varovanje narave in divjadi in v nenehno krepitev lovskega tovarištva,  je med drugim izpostavil predsednik delovnega predsedstva Anton Brodnjak. Povedal je tudi, da so imeli veliko dela s sanacijo lovskega doma v Malečnik, saj se je stavba začela nevarno posedati in je bila potrebna celovita sanacije. Pri tem so naleteli na pomoč številnih podpornikov, še posebej  jim je pomagal  Bojan Brus, kateremu so se na zboru javno zahvalili. V članstvo so sprejeli dva nova člana, enega izprašanega lovca in enega pripravnika. Kot je to med lovci  v navadi, so  zborovanje sklenili s krajšim družabnim srečanjem.

 

 image00002

Fotografija: Benjamin Metličar, starešina LD Malečnik – Košaki izroča priznanje LZS Antonu Brodnjaku/Foto: Marjan Toš

 

image00001Fotografija: Delovno predsedstvo občnega zbora v Malečniku/Foto: Marjan Toš