V Lukovici bo zgrajen Nacionalnilovski center Zlatorog

 dr.Marjan TOŠ, 22.6.2022

V celjskem kongresnem centru je bil redni občni zbor Lovske zveze Slovenije. Poleg predstavnikov lovskih organizacij iz vse Slovenije se ga je udeležil tudi predsednik Kluba prijateljev lova (KPL) iz Celovca Janez Kaiser. Na zborovanju, ki ga je vodil Ludvik Rituper, so  sprejeli in  potrdili poročila o delu Lovske zveze Slovenije in njenih delovnih teles v minulem letu ter letošnji delovni program s finančnim načtom.

Predsednik Nadzornega odbora Branko Zlobko je pohvalil delo Lovske zveze, njenega vodstva in strokovnih služb pod vodstvom novega direktorja mag. Boža Zakrajška. Največ pozornosti pa so namenili izgradnji novega Nacionalnega lovskega centra v Lukovici. Kot je povedal predsednik slovenskh lovcev mag. Lado Bradač, je za izgradjo že izdano pravnomočno gradbeno dovoljenje, kar pomeni, da je za vse postopke za skorajšnji začetek gradnje prižgana zelena luč.

Na občnem zboru so soglasno podprli sklep o  prodaji zdajšnje vile v Župančičevi  ulici 9 v Ljubljani, kjer je sedež LZS in sprejeli pobudo, da se bo novi sodobni objekt v Lokovici imenoval Nacionalni lovski center Zlatorog. Pobudo za poimenovanje je predlagala LZ Marior na delnem občnem zboru v Polskavi. V  novem centru bo velika predavalnica, avla, poslovni prostori in lovski muzej. Zanj je že oblikovana delovna skupina, ki bo pripravila strokovna izhdišča v skladu s trendi moderne muzeologije. Na zborovanju so načeli še nekaj aktualnih tem, med njimi tudi vračanje zemljišč, ki so bila lovskim družinam odvzeta,  spremembe zakona o orožju, izvajanje javne službe,  ukrepe za preprečevanje APK pri divjih prašičih  in ukrepe za preprečevajne in zmanjševanje škode po divjadi. Predsednik  LZS mag. Lado Bradač je napovedal  srečanja s predstavniki  nove vlade, na katerih naj bi govorili  o nekaterh odprtih vprašanjih v povezavi z upravljanjem z lovišči in divjadjo.

image00001

 

image00002

Fotografija:  Zborovanje slovenskih lovcev v Celju je spremljal tudi predsednik KPL Celovec Janez Kaiser (drugi z desne). Foto: Marjan Toš