NA VELKI HUBERTUSOVA SV.MAŠA IN BLAGOSLOV HUBERTUSOVEGA KIPA

5.7.2023, dr.Marjan TOŠ

LD Velka dobro sodeluje z vsemi lastniki kmetijskh zemljišč, zato s kmeti nimajo težav.

 

Pri lovskem domu Lovske družine (LD) Velka v Slovenskih goricah je bilo tradicionalno srečanje lovcev in kmetov, ki ga je zgledno organizirala in izvedla LD Velka. Ob tej priložnosti so pripravili  tudi Hubertusovo sv. mašo, ki jo je daroval mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl, spremljali pa rogisti Lovske zveze (LZ) Maribor pod vodstvom maestra Marjana Goloba in cerkveni pevski zbor Marije Snežne.

Uvodoma sta lovce in kmete nagovorila in pozdravila starešina LD Velka Franc Oman in podpredsednik LZ Maribor Borut Mithans. Oba sta opozorila na pomen dobrega sodelovanja vseh deležnikov, ki  nastopajo v naravnem okolju in poudarila, da gre za skupno skrb vseh za ohranitev narave, ki je deležna vse ostrejših in nepremišljenih človekovih posegov.  Posledice pa že krepko občutimo vsi.

V tem duhu je izvenela tudi nadškofova pridiga, v kateri je  mariborski nadškof in metropolit  msgr. Alojzij Cvikl po prisrčem pozdravu vseh lovcev in domačinov  med drugim dejal, da je človek postavljen v okolje, v katerem je sicer svoboden, a mora ravno zaradi tega z vsem živim stvarstvom razumno in odgovorno ravnati. Nadškof je tudi slovesno blagoslovil Hubertusov kip, ki ga je izdelal koroški rezbar Rudi Novak. Po Hubertusovi maši je bilo pri lovskem domu prijtno družabno srečanje in kramljanje lovcev in kmetov o aktualnih temah. Lovci so vnovič ponudili okusni srnjakov golaž in dobro domače vino, tako da se je srečanje zavleklo do zgodnjih jutranjih ur. Na kncu so se vsi zadovoljni razšli z željo, da se prihodnje leto spet srečajo. K

ot je povedal starešina LD Velka Franc Oman, to sploh ni vprašljivo, saj je njihov kolektiv zelene bratovšline izredno  dobro vpet v domačo okolje. Zgled, vreden posnemanja.

 

357675964 649269890155400 6755796358017602708 n

Pripravljen prireditveni prostor s kipom sv.Huberta/Foto: Slavko Štiberc

 

udeleenci hubertusove mae

Hubertusove svete maše na Velki se je udeležilo veliko lovcev in kmetov/Foto: Marjan Toš

 

oman mithans

Franc Oman in Borut Mithans(desno): » Sodelovanje vseh deležnikov v okolju je nujno«/Foto: Marjan Toš

 

nadkof cvikl

Nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl: »Naravo moramo vsi nositi v naših srcih in jo bolj spoštovati«/Foto: Marjan Toš

 

358512007 684758186795688 4398580044721639379 n

 

Hubertovo melodijo so igrali Rogisti Lovske zveze Maribor/Foto: Slavko Štiberc