17.02.2010, Renata Ucman

Se psi spreminjajo v nevarne zveri ali je kaj narobe z nami, ljudmi? O tem smo se pogovarjali z Mariborčanom Dušanom Rosenfeldom, članom Lovske družine Polskava.

Se psi spreminjajo v nevarne zveri ali je kaj narobe z nami, ljudmi? O tem smo se pogovarjali z Mariborčanom Dušanom Rosenfeldom, članom Lovske družine Polskava.

V začetku meseca je Slovenijo pretresel dogodek, ko so trije psi ubili svojega skrbnika, skoraj sočasno pa sta dva psa v Slovenskih goricah poklala 21 damjakov v ogradi. Kaj se dogaja z najboljšim človekovim prijateljem? Se psi spreminjajo v nevarne zveri ali je kaj narobe z nami, ljudmi? Tudi o tem smo se pogovarjali z Mariborčanom Dušanom Rosenfeldom, ki je že dve desetletji lovec in član Lovske družine Polskava.

V začetku meseca je Slovenijo pretresel dogodek, ko so trije psi ubili svojega skrbnika, skoraj sočasno pa sta dva psa v Slovenskih goricah poklala 21 damjakov v ogradi. Kaj se dogaja z najboljšim človekovim prijateljem? Se psi spreminjajo v nevarne zveri ali je kaj narobe z nami, ljudmi? Tudi o tem smo se pogovarjali z Mariborčanom Dušanom Rosenfeldom, ki je že dve desetletji lovec in član Lovske družine Polskava. Z lovstvom se ukvarja iz ljubezni do narave in divjadi, poudarja, da njegov namen ni njeno uničevanje. Je tudi lastnik mlade psičke jazbečarke, ki jo dresira in bo morala opraviti lovski izpit. V zadnjem času je zaskrbljen, ker v Sloveniji vse pogosteje krdela spuščenih psov ponoči preganjajo in koljejo divjad. Psa v gozdu, četudi ga lovci zalotijo pri trganju živali pri živem telesu, zaradi nove zakonodaje ne smejo več ustreliti. Kaj torej storiti?
 
»Pred sprejetjem nove zakonodaje smo lovci psa, ki se je klatil po lovišču, lahko ustrelili, če je bil 200 metrov od naselja oziroma človeških prebivališč. Zdaj tega nikakor ne smemo več, razen v primeru skrajne sile, tako piše v zakonu, kaj natančno to pomeni, pa ni jasno. To področje zakonodaje je popolnoma nedorečeno, kar vodi v težave. Lovska zveza Slovenije je sicer zastavila vprašanje, ali je primer skrajne sile to, da pes trga divjad, vendar odgovora še nismo dobili. Tako imenovani zaščitniki živali in njihove svobode so s tem dosegli, da se psu ne more zgoditi nič, četudi je nevaren za druge živali oziroma okolico,« pripoveduje lovec Dušan Rosenfeld. Psi lovijo v krdelu Največ težav povzročajo vaški psi, ki niso privezani in se klatijo. »Ponavadi se zvečer zberejo v krdelo. Pes namreč običajno ne lovi sam, temveč v krdelu, po dva ali trije skupaj. Ponoči se tako klatijo po bližnjih gozdovih, iščejo divjad in jo preganjajo. Najlažje jo ulovijo in raztrgajo pozimi, v visokem snegu. Divjad gonijo izmenično, nekaj časa en pes, nato drugi, da preganjano žival utrudijo, nato jo pri živem telesu raztrgajo. Zgodilo se je že tudi, da je krdelo psov vdrlo v ogrado in poklalo damjake in ovce. Eden takih pokolov damjakov je bil nedavno v Slovenskih goricah. Najhujše je, da večini teh psov to početje preide v navado. Takšno pasje krdelo se potem na tak lov podaja noč za nočjo,« pravi naš sogovornik. Več v Jani, 16.2.2010