Lovec

24.com Ptuj,05.02.2015, N.Š.K.

 Kaj je bilo pijanemu 47-letniku, da je s svojim lovskim orožjem hladnokrvno ustrelil svojega psa, nato pa ga zapakiral v vrečko in odvrgel v smeti, bo ugotavljala policija. Ta je lovcu že zasegla šest kosov orožja, prav tako so ga pridržali, ker je žalil policiste.

V sredo ob 13.25 uri je namreč 47-letni vinjeni lovec na dvorišču svojega doma na območju Policijske postaje Ptuj s svojo lovsko puško ustrelil svojega psa. Mrtvega psa je zapakiral v vrečko in ga odvrgel v kanto za smeti. Nemudoma so se odzvali policisti Policijske postaje Ptuj, ki so lovcu omejili gibanje in mu zasegli štiri kose orožja, za katerega poseduje orožno listino in nato še dva kosa orožja, ki ju je imel v posesti brez ustreznih listin.

Policisti so obvestili tudi pristojno veterinarsko inšpektorico. Ker je osumljenec med postopkom žalil policiste, se nedostojno vedel do njih, na njihova opozorila in ukaze, da naj se pomiri, pa se je požvižgal, so ga za čas postopka pridržali. Zaradi teh kršitev so mu policisti izdali plačilni nalog, zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja mučenja živali, pa ga bodo policisti kazensko ovadili pristojnemu tožilstvu.

Prav tako bodo policisti zoper njega ukrepali zaradi nelegalne posesti orožja in neustreznega rokovanja z njim.

 


 

LOVEC IN NJEGOV PES

petek, 6. februar 2015, SAMO VONČINA

Slovenski mediji so poročali o lovcu, ki naj bi ustrelil svojega psa in ga vrgel smetnjak. Lovska zveza Slovenije obsoja tovrstno početje, ki meče slabo luč na preostalih več kot 20.000 lovcev.

Vsak slovenski lovec se je s svojim podpisom zavezal, da bo spoštoval in se ravnal v skladu z Etičnim kodeksom slovenskih lovcev. Slovenski lovci smo kot prva lovska organizacija na svetu sprejeli etični kodeks in se zavezali k delovanju v skladu z njim. Etični kodeks slovenskih lovcev natančno opisuje tudi lovčevo ravnanje s psom, ki je lovčev sodelavec in prijatelj. V nadaljevanju objavljamo člene kodeksa, ki navajajo priporočila za ravnanje z lovskim psom. Hkrati pozivamo vse lovce, da s svojimi psi ravnajo spoštljivo. V zimskih mesecih, ko so vremenske razmere pogosto neizprosne, naj svojim štirinožnim prijateljem namenjajo toliko večjo skrb. 

Lovec in njegov pes

•    23. člen:

Lovski pes naj bo vsakemu lovcu lovski tovariš in sodelavec.

•    24. člen:

Lovski pes bo deležen vzgoje in šolanja, da bo usposobljen za zahtevne naloge v lovišču ter za vedenje v družini in v lovski družbi.

•    25. člen:

Gospodar je odgovoren, da je njegovemu psu zagotovljeno zdravstveno varstvo, zračno in snažno bivališče, ki mu daje zaščito pred mrazom in pred vročino ter mu omogoča gibanje. Gospodar mora vsak dan zagotoviti svojemu lovskemu psu svežo vodo in primeren obrok hrane. Lovski pes je družabnik svojemu gospodarju in lovskemu tovarišu, zato naj bo čimveč z njim na lovu in v prostem času, ne pa osamljen ali zaprt. Ostarelim lovskim psom gospodar zagotovi mirno in varno starost ter vso potrebno oskrbo.

•    26. člen:

Pri lovu ter za razplod se smejo uporabljati le čistopasemski in ustrezno usposobljeni lovski psi.

•    27. člen:

Za usposobljenost in vedenje lovskega psa na lovu je odgovoren njegov vodnik, zato je za napake lahko kaznovan praviloma le gospodar ali vodnik in ne pes. Kadar se na lovu pri sledenju divjadi ter pri iskanju obstreljene divjadi ravnanje psa ne sklada z mnenjem njegovega gospodarja ali vodnika, je treba upoštevati odločitve lovskega psa. Po uspešnem lovu ter v primerih, ko pes najde obstreljeno divjad, naj bo lovski pes deležen pohvale, priznanja in nagrade.

Služba za odnose z javnostmi LZS   

 


 

Svet24

Na Štajerskem se je spet pripetil primer mučenja živali. 47-letni pijani lovec je v okolici Ptuja z lovsko puško ustreil svojega psa. Mrtvega je zapakiral v vrečko in ga odvrgel v kanto za smeti.

Fotografija je simbolična Foto: Thinkstock

Nemudoma so se odzvali policisti Policijske postaje Ptuj, ki so lovcu omejili gibanje in mu zasegli štiri kose orožja, za katerega poseduje orožno listino in nato še dva kosa orožja, ki ju je imel v posesti brez ustreznih listin. Obvestili so tudi pristojno veterinarsko inšpektorico. 

Ker je osumljenec med postopkom žalil policiste, se nedostojno vedel do njih, na njihova opozorila in ukaze, da naj se pomiri pa se je požvižgal, so ga za čas postopka pridržali. Zaradi teh kršitev so mu policisti izdali plačilni nalog, zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja mučenja živali pa ga bodo policisti kazensko ovadili pristojnemu tožilstvu, se sporočil predstavnik za stike z javnostmi na PU Maribor Miran Šadl.