dr. Marjan Toš, 7.9.2015

V spomin na sedem desetletij od ustanovitve LD Pernica  so perniški lovci  prvo septembrsko nedeljo pripravili  spominsko svečanost pri  lovskem domu v Pernici.

Na njej so poleg domačih lovcev sodelovali predstavniki vseh sosednjih LD, LD Vransko, Lovske zveze Slovenije, Lovske zveze Maribor, LKD Maribor, Krajevne skupnosti Pernica in Občine Pesnica. O bogati zgodovini tega zglednega kolektiva zelene bratovščine je spregovoril starešina Boris Rožman in se zahvalil prejšnjim generacijam za dobro opravljeno delo v preteklosti. Udeležence slovesnosti je nagovoril tudi pesniški župan Venčeslav Senekovič, ki se je lovcem zahvalil za predano delo in skrb v naravnem okolju.Župan Venčeslav Senekovič je starešini LD Borisu Rožmanu izročil občinsko spominsko priznanje. Slavnostni govornik je bil predsednik LZ Maribor Marjan Gselman, ki je orisal  zgodovinski razvoj lovstva na Štajerskem in izpostavil nekatere važnejše mejnike v slovenski lovski organizaciji. Čestital je jubilantom za opravljeno delo in skrb za ohranitev narave in divjadi ter LD  izročil spominsko priznanje LZ Maribor. Predsednik LKD Maribor Anton Selinšek se je lovcem zahvalil za vzorno sodelovanje na podorčju kinologije in podelil nekaj kinoloških odlikovanj. Podpredsednik LZS mag. Lado Bradač pa je podelil odlikovanja LZS in izrekel  javno zahvalo  perniškim lovcem za izjemno požrtvovalno delo v preteklosti. Perniške lovce je ob častitljivem jubileju pozdravila tudi predsednica KS Pernica Milena Repina. Na slovesnosti je LD Pernica podelila jubilejna priznanja, zahvale in plakete.V kulturnem programu so nastopili rogisti LZ Maribor in ogreli dlani  zelene bratovščine.

Naj zapišemo še to, da so v okviru praznovanja 70-letnice konec avgusta  že pripravili svečano Hubertovo mašo v farni cerkvi sv. Marjete v Pernici, uvod v zaključno svečanost 6. septembra pa je bil tradicionalni skupni lov na race ob Perniškem jezeru. Diana je lovcem naklonila 6 rac mlakaric. A bolj kot lov perniška zelena bratovščina ohranja to dolgo tradicijo zaradi lovskega druženja in  utrjevanja prijateljstva med lovci iz vseh koncev Slovenije.

M.T.

img 1280

img 1283

Svečanosti ob sedemdesetletnici LD Pernica  se je  udeležilo veliko lovcev od blizu in daleč. (foto: Marjan Toš )