dr. Marjan Toš, 24.9.2015

Letošnji lov na srnjaka si bo še posebej zapomnil dolgoletni član Lovske družine Benedikt Branko Lončarič. Boginja Diana mu je namreč poklonila redko in posebno trofejo srnjaka, o kakršni sanjajo mnogi lovci.

Branko, ki je med lovskimi tovariši poznan tudi kot odličen strelec na glinaste golobe, je konec februarja v revirju Spodnja Ščavnica čisto slučajno opazil srnjaka z nenavadno razvejanim rogovjem . Ocenil je, da ga je vredno počakati do začetka lovne dobe in ga spremljati na njegovih skritih poteh. Rečeno storjeno, Branko je vztrajno hodil na prežo in opazoval tega »posebneža« vse do 2. maja, ko se mu je Diana nasmehnila in je srnjaka tudi uplenil. Njegovo lovsko srce je utripalo kot že dolgo ne, ko je videl to redko in izjemno trofejo, ki je  zaradi redkosti med lovci nadvse  cenjena. Ima namreč  dodatne izrastke, za katere je na ocenjevanju dobil nekaj dodatnih točk. Trofeja iz Spodnje Ščavnice je bila po  mednarodnih parametrih in standardih, ki veljajo v Mednarodnem svetu za lovstvo in ohranjanje divjadi – CIC ocenjena  s 118,63 CIC točkami in le nekaj malega ji je zmanjkalo do zlate medalje. Branko pravi, da je zanjo še čas in da bo v revirju zagotovo še našel kaj močnejšega, saj ima srnjad pri njih dobre življenjske pogoje. In kot zanimivost zapišimo še to, da mu je Diana letos namenila še enega »posebneža«, saj je tudi njegov drugi letiošnji srnjak nosil na glavi precej drugačno rogovje od običajnega.

Brez sreče pač tudi pri lovu ne gre.Branko je seveda prejel kar nekaj iskrenih stiskov rok lovskih prijateljev, pa tudi kanček zavisti, ki je med zeleno bratovščino del običajnega  vsakdanjika.

M.T.

 

Fotografije: »posebnež« iz Sp. Ščavnice

posebna trofeja -4

 

posebna trofeja - 6

dscn4049