V okviru praznovanja 95-letnice ustanovitve Podružnice Slovenskega lovskega društva v  Mariboru se  bodo letos spomnili tudi ustanovitve  njenih podružničnih odsekov. Eden od njih je  od leta 1921  deloval tudi v  takratnem Sv. Lenartu v Slovenskih goricah.

Vodil ga je  lenarški  sokolski funkcionar, odvetnik in nekaj časa tudi lenarški župan, dr. Milan Gorišek. Ta je zbral okoli sebe slovenske lovce, ki so se vneto lotili dela pri urejanju lovišč v Slovenskih goricah. Tesen Goriškov sodelavec je bil  Mirko Korošec – Fric,  ki je tudi po koncu druge svetovne vojne sodeloval pri vnovičnem oživljanju lovstva. Lenarški lovci  so prirejali različne prireditve, med njimi lovske dneve, skrbeli so za lovsko kinologijo in vzgajali pse ptičarje in španjele. Imeli so tudi lovskega čuvaja Feliksa Ciuho, ki je v predelu Čreta  skrbel za fazane, zajce in jerebice. Te  so že pred drugo svetovno vojno gojili v umetni vzreji. Bogato tradicijo predvojnega lovstva danes nadaljuje LD  Lenart, ki je lani praznovala 70-letnico delovanja.

Poleg odsekov SLD pri Sv. Lenartu so bili odseki ustanovljeni  v  sodnih okrajih  Maribor, Marenberg (Radlje), Slovenska Bistrica in  Slovenj Gradec. To so bili temelji kasnejše organiziranosti lovstva, ki jo je po letu 1945 prevzel Okrajni lovski svet Maribor  in nato  leta 1946 z nastankom Lovskih družin Okrajna lovska zveza,  predhodnica današnje Lovske zveze Maribor.

M.T.

zajeta slika

Člani odseka SLD pri Sv. Lenartu v tridesetih letih 20.stoletja ( na sredini sedi dr. Milan Gorišek s psom ptičarjem), arhiv  Marjana Toša.