V ZELENI BRATOVŠČINI OPRAVIJO NA MILIJONE PROSTOVOLJNIH UR

V grajski dvorani v Račah je bila svečana akademija v počastitev 95-letnice organiziranega lovstva na širšem mariborskem območju. Z njo so počastili tudi 70-letnico delovanja Lovske zveze Maribor. Slavnostni govornik je bil predsednik mariborske lovske zveze Marjan Gselman.

Izpostavil je nekatere zgodovinske mejnike in opozoril na pomembno naravovarstveno poslanstvo lovcev v sodobnem času, ko se razmere za prostoživeče živali naglo spreminjajo an slabše. V imenu častnega pokrovitelja praznovanja, kmetijskega ministra mag. Dejana Židana, je množico lovcev in gostov nagovoril in pozdravil generalni direktor direktorata za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo Jošt Jakša in se lovcem zahvalil za opravljeno delo v preteklosti. Predsednik Lovske zveze Slovenije (LZS) mag. Lado Bradač je mariborski lovski zvezi podelil posebno spominsko priznanje in v krajšem nagovoru opozoril, da se naravne razmere še slabšajo in da so lovci izjemno odgovoren in trden člen v verigi naravovasrtvenih organizacij. Povedal je, da se vse preveč pozablja, da slovenski lovci v loviščih opravijo na milijone prostovoljnih delovnih ur. Zborovanje je pozdravila tudi podžupanja Mestne občine Maribor Melita Petelin, v imenu zamejskih lovcev iz Koroške pa predsednik Kluba prijateljev lova iz Celovca Mirko Kumer – Fric.


Ob visokem jubileju so podelila spominska priznanja in zahvale. Lovska zveza Slovenije je ob tej priložnosti podelila nekaj plaket za lovsko kulturo, ki so jih dobili člani mariborskih lovskih rogistov pod vodstvom Marjana Goloba. Poleg njih so v kulturnem programu nastopili še rogisti iz Hoč, harmonikarji in tamburaši iz Slavonije. Mariborska lovska zveza namreč že vrsto let sodeluje z osiješko-baranjsko lovsko zvezo in s tamkajšnjimi lovskimi družinami, njeno vsestransko delovanje pa se še kako zracali tudi znotraj Lovske zveze Slovenije. Mnogi njeni sodelavci tudi danes tako kot se je to dogajalo v preteklosti, opravljajo odgovorne naloge in vodstvene funkcije v številnih organih in delovnih telesih LZS.
M.T.