mag. Jože Marhl, 28.10.2016

Naš najstarejši lovski tovariš Maks Vezonik se je rodil 9. oktobra 1926 na Breznem Vrhu na Lamfridovi kmetiji, ki jo je prevzel po smrti svojega očeta in na kateri danes živi pri svojemu nasledniku sinu Sandiju. Kot najstnik se je vključil NOB, bil borec Lackovega odreda, ki je uspešno deloval na Kozjaku in je danes eden izmed še  maloštevilnih živečih borcev tega odreda. Še danes se živo spominja sovražne ofenzive od 18. do 25. novembra 1944  na Kapli na Kozjaku, ko je okoli 5.000 okupatorjevih vojakov napadlo 250 partizanskih borcev, ki so kljub veliki premoči sovražnika in njegovi tehnični opremi uspešno s partizansko taktiko vojskovanja onemogočili napadalcu doseči njegov cilj.

V zeleno bratovščino se je vključil leta 1958, ko je postal član LD Remšnik. To je bilo obdobje, ko so se pričele v lovski družini aktivnosti za gradnjo lovske koče na Remšniku, za izgradnjo katere ima velike zasluge, bil je eden od najbolj prizadevnih članov, piše v poročilu takratnega gradbenega odbora. V LD Remšnik je poleg številnih zadolžitev opravljal tudi delo blagajnika, bil je član upravnega in nadzornega odbora ter član disciplinske komisije in vodja lovnega revirja. Med prvimi se je vključil v aktivnosti za sodelovanje z lovci iz sosednje Avstrije, katero vzorno poteka od prvega srečanja z njimi leta 1983, ko so skupaj obnovili kapelo sv. Huberta, ki stoji tik ob državni meji v bližini cerkvice sv. Pankracija. Kljub spoštljivim letom se še vedno vključuje v različne aktivnosti LD. Za uspešno delo v lovski organizaciji ga je Lovska zveza Slovenije odlikovala z Znakom za lovske zasluge in Redom za lovske zasluge III. stopnje, prejel je tudi jubilejni znak za 50 let članstva in družinsko priznanje ob 50-letnici LD Remšnik. Seveda pa je poskrbel tudi za lovski podmladek, saj sta v LD Remšnik vključena tudi njegova sinova Tone in Hubert.

Svoj visoki življenjski jubilej – 90. rojstni dan je proslavil tudi med svojimi lovskimi tovariši na lovski koči po skupnem lovu 23. oktobra 2016. Starešina LD Remšnik Ivan Golob je ob čestitki med drugim poudaril: »Maks, v tem dolgem obdobju si bil res prava legenda lovca, tovariša in lovskega prijatelja. Hvala za vse, kar si storil za lovsko družino in nas člane. V imenu vseh članov naše LD in v svojem imenu ti želim še mnogo zdravih let«. Ob tej priliki sta čestitke in dobre želje slavljencu izrekla tudi predsednik Lovske zveze Maribor Marjan Gselman, ki mu je izročil tudi spominsko darilo in njen tajnik Božidar Kunej. Sledilo je prijetno druženje z zdravico in rezanjem jubilejne torte.

image001111

Fotografija: Maks Vezonik (četrti v prvi vrsti z leve) z lovskimi tovariši na lovski koči na Remšniku ob praznovanju 90. rojstnega dne.