dr. Marjan TOŠ, 23.2.2017

Ob 110-letnici ustanovitve slovenske lovske organizacije je v predsedniški palači v Ljubljani predsednik Republike Slovenije Borut Pahor  sprejel vodstvo Lovske zveze Slovenije (LZS).Ta je ena najstarejših organizacij civilne družbe na Slovenskem ter združuje in povezuje skoraj enaidvajsettisoč slovenskih lovcev. Vodstvo LZS so zastopali predsednik LZS mag. Lado Bradač, direktor Strokovne službe LZS, Srečko Žerjav, podpredsednik LZS, Ivan Malešič, in  urednik zbornika Slovenski lovci v vojni za Slovenijo, publicist dr. Marjan Toš.

Predstavniki Lovske zveze so predsedniku republike predstavili zbornik razprav, člankov, spominov in pričevanj z naslovom "Slovenski lovci v vojni za Slovenijo", ki so ga pripravili ob 25-letnici vojne za Slovenijo kot dokument o prispevku članov lovske organizacije k slovenski samostojnosti.

Predstavniki Lovske zveze Slovenije so predsedniku republike predstavili dosedanje delo in prizadevanja na različnih področjih, upravljanje s populacijami divjadi v Sloveniji,  projekt Modri odsevnik – akcijo za zmanjševanja števila prometnih nesreč, povezanih z divjadjo, problematiko izumiranja populacije risa in projekt ohranitve divjega petelina, predstavili so pobudo za ustanovitev inštituta »varuha narave« in predvideno celovito ureditev modernega  vseslovenskega lovskega centra. Posredovali so mu tudi informacije o sodelovanju slovenskih lovcev z zamejskimi lovci na avstrijskem Koroškem in v sosednji Italiji, kar že desetletja  pomaga pri utrjevanju vezi med matičnim narodom in manjšino. Naravovarstvena prizadevanja slovenskih lovcev se zrcalijo tudi skozi aktivno  delovanje naših predstavnikov v organih CIC in FACE.  Na kratko so mu predstavili tudi  bogat založniški program Zlatorogove in Strokovne knjižnice  LZS in vlogo stanovske revije Lovec..Predsednik republike Borut Pahor je sprejel častno pokroviteljstvo nad praznovanjem  110-letnice slovenskega lovstva in bo tudi slavnostni govornik na osrednji svečani akademiji  LZS, ki bo v drugi polovici septembra v Sežani. 

M.T.        

 prs in lzs - fotka

Fotografija:

Predstavniki LZS na pogovorih s predsednikom Pahorjem (Foto: STA).