dr. Marjan TOŠ, 20.3.2017

Na rednem letnem občnem zboru LD Malečnik-Košaki so skrbno ocenili delo  v minulem obdobju in izpostavili nekatera najbolj pereča vprašanja. Med njimi je bilo v ospredju stanje male divjadi, ki postaja kritično, saj se življenjski prostor tej divjadi drastično krči. Ne samo, da kmetje in drugi lasntiki zemljišč na veliko krčijo žive meje in sekajo grmišča, pač pa nekaj še redkih oaz za malo divjad na obronkih štajerske prestolnice na veliko požirajo ognjeni zublji.

Lovci ostajajo nemočni, so povedali na občenm zboru in kritično ocenili, da ni korektno, da lovske organizacije pristojni organi in ustanove niti ne poslušajo, kaj šele, da bi sprejeli kakšen lovski predlog v dobro divjadi in divjih živali nasploh. Opozarjajo že nekaj let, pa se nič ne premakne, je med drugim poudaril starešina LD Malečnik-Košaki Benjamin Metličar.

Je pa izrazil zadovoljstvo nad urejenimi in dobrimi medsebojnimi odnosi, ki so lovsko tovariški in pripomorejo k uspešnemu delovanju tega kolektiva zelene bratovščine, ki združuje 52 lovce iz nekoč samostojnih LD Malečnik in LD Košaki. Njihova povprečna starost je visoka, saj znaša 60,4 leta. Med člani imajo 1 lovskega mojstra, 7 lovskih čuvajev in 5 strelskih sodnikov. Izobraževanja se nikoli ne izogibajo, saj stavijo na znanje, brez katerega danes lovstvo ne zmore zahtevnih nalog.

Starešina Benjamin Metličar je tudi opozoril na predvideno povišanje odstrela jelenjadi in srnjadi, ki se lovcem ne zdi sprejemljivo, saj je posplošeno in je lahko za marsikatera okolja pogubno. Ocenili so, da se nad lovce in lovstvo zgrinjajo temni oblaki in da pričakujejo več učinkovitega ukrepanja in delovanja v dobro LD  predvsem od krovne organizacije LZS in ob območne Lovske zveze Maribor.

M.T.

image010002

image010001

Fotografija:

Kaj sploh še ostane mali divjadi , saj žive meje, živice in grmišča nenehno padajo pod sekirami in žagami, veliko pa jih konča tudi  v ognjenih zubljih? (Foto. Marjan Toš)