26.6.2018, Slavko ŠTIBERC

Letošnje srečanje že 45. po vrsti je bilo v Kočevju. Za letošnje lahko rečemo, da je bilo drugačno od predhodnih. Na sestanku predsednikov lovskih pevskih zborov in rogistov, ki je bilo v Negovi  smo se dogovorili, da je potrebno nekaj temeljito spremeniti, saj so se tekom let srečanja izpela in so postala nezanimiva. Štiriinštirideseto srečanje, ki je bilo V Bohinju je pokazalo vse slabosti, ki so se nakopičile tekom let. Organizator Bohinjski rogisti so se maksimalno potrudili in pripravili nastope na različnih lokacijah, pripravili so kratke izlete po Bohinju in po Bledu, pripravili pogostitev in zaključni koncert, kot je bilo to do tedaj v navadi. Na zaključnem koncertu pa se je pokazalo, da je taka dosedanja praksa preživeta. Srečanje je trajalo praktično ves dan. Nastopajoči smo bili od celodnevnih aktivnosti utrujeni in že pred izvedbo zaključnega koncerta je več kot polovica nastopajočih odšla domov. Zato pa ne obtožujem organizatorja, saj je takšna praksa pač veljala že leta. Povedati  je potrebno tudi, da je povprečna starost nastopajočih še bistveno višja od povprečne starosti slovenskih lovcev, zato tak koncept pomeni veliko obremenitev za starejše udeležence.

   Kot sem že v uvodu omenil pa je letošnje srečanje v organizaciji Zveze lovskih družin Kočevje bilo nekaj čisto novega – drugačnega. Že na sestanku v Negovi je bil s strani organizacijskega odbora predstavljen okvirni koncept letošnjega srečanja, katerega smo vsi vodje skupin potrdili. Nastopajoči smo se pričeli zbirati ob 14.30 uri. Sledila je skupna vaja in ob 17. uri skupni nastop. Sama prireditev je bili v športni dvorani v Kočevju. Skupni koncert z vsem spremljajočim programom je trajal dobro uro in pol. V tem času smo se predstavili združeni rogisti, pevski zbori, govorci, recitatorja, rukači in napovedovalec s povezovalnim programom. Izvedba programa je potekala brezhibno in tekoče. Skupaj je nastopilo več kot 450 nastopajočih. Po nastopu je sledila večerja in nato še posamezni nastopi skupin, ki pa niso bili obvezni. Za nastop se je odločilo 23 skupin. Vsaka je izvedla eno skladbo oziroma pesem. Tudi ta del prireditve je potekal brezhibno, saj so bili nastopi končani v slabi uri. Razveseljivo pa je tudi to, da sta bili obe tribuni polni poslušalcev, ki so bili glede na aplavze s prireditvijo zadovoljni.

    Za konec še moje osebno videnje tokratne prireditve. Mislim, da je to lahko vzorec za novi koncept srečanj lovskih pevskih zborov in rogistov. Sigurno bodo organizatorji naslednjih srečanj program še nadgrajevali, vendar  »mušter«  je pravi, vsako stvar  pa je možno še izboljšati in prav je tako.

   Čestitke organizatorju in organizacijskem odboru za tokratno srečanje in smelo spremembo. Tokrat je bil res praznik lovske kulture, kot so dali ime prireditvi.

 

 

dscn9553

Foto: N. Štiberc

dscn9610

Foto: N. Štiberc