12.11.2018, dr. Marjan TOŠ

Vsestransko sodelovanje Kluba prijateljev lova iz Celovca in  Lovske zveze Maribor traja že 46 let – Letošnje srečanje tudi v znamenju negovanja lovskih šeg in običajev

V Lovski družini (LD) Polskava je bilo že 46. srečanje članov Kluba prijateljev lova (KPL) iz Celovca in Lovske zveze (LZ) Maribor. Tokratno srečanje je minilo brez dolgoletnega predsednika KPL Mirka Kumra Frica, ki je pred nedavnim umrl in je izjemno zaslužen za tesno sodelovanje koroških zamejskih lovcev z lovskimi organizacijami na Štajerskem, Pomurju, Notranjskem in Primorskem. Spomnili so se ga z minuto molka in se mu s simbolično zdravico še enkrat zahvalili za vsa dobra dela v korist in za dobro narave in divjadi. Udeležence srečanja sta pozdravila predsednik mariborske LZ Marjan Gselman in podpredsednik KPL Folti Hartmann.

Oba sta izpostavila pomen dobrega sodelovanja in izmenjave strokovnih mnenj o mnogih odprtih vprašanjih  gospodarjenja z divjadjo na tej in oni strani Karavank.  Folti Hartmann je ob tej priložnosti povedal, da bo KPL izvolil novega predsednika v skladu s svojimi akti in da tesne prijateljske in osebne vezi med lovci ostajajo še naprej. Med koroškimi rojaki je bil v Polskavi tudi dolgoletni tajnik KPL Jurij Mandel.

Srečanje so popestrili s krajšim skupnim lovom na fazane v  revirju Rakitnik na spodnje polskavskem polju, ki je tudi doživelo občutne spremembe v krajinskem izgledu. Kljub temu polskavski lovci še ohranjajo malo divjad v zavidljivem številu in zato je lahko bla Diana precej darežljiva.  Ob izdatni pomoči štirinožnih prijateljev, ki so se zelo potrdili, je lovcem uspelo upleniti lar 16 fazanov – petelinov, kar je v današnjih razmerah in stanju poljske divjadi naravnost presenetljivo. Mogoče bi lahko bili celo uspešnejši, a so nekateri udeleženci lova raje uživali v vihravem letu petelinov mimo puškinih cevi. Lep, uspešen in lovsko-etičen lov je bil speljan gladko in izjemno varno. Zato je lovovodja Mirko Draškovič  pred pozdravom lovini izrekel vsem lovcem priznanje za varno rokovanje z orožjem in za lovsko pravično uplenitev divjadi.

Lep jesenski dan na Martinovo soboto so zaključili s tradicionalnim »zadnjim pogonom« v lovskem domu na Polskavi. Tam so izvedli tudi lovski krst mlade koroške lovke Soraije Božič. Krsti je bil izveden izjemno prisrčno, v skladu s tem lepim običajem. »Obred« je vodil Marjan Gselman, v sodnem senatu pa so sedeli Jurij Mandel, Dušan Jukič in predsednik Branko Vasa.  Pri realizaciji je pomagal še strokovni tajnik LZ Maribor Božidar Kunej  tako da je izvirno lovsko doživetje vsem ostalo v lepem spominu.


 

 

 

Foto utrinki iz  46. srečanja KPL  Celovec in LZ Maribor v Polskavi (Foto : Marjan Toš in Božidar Kunej)