3.6.2019, dr. Marjan TOŠ

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Člani zelen bratovščine  so puške vnovič zamenjali za kuhalnice, ki jih očitno znajo vihteti, saj so skuhali imeniten  divjačinski golaž, ki je pošel že pred uradnim ocenjevanjem – Marko Komes iz Pobrežja je vovič dokazal mojstrsko kulinarčno znanje in z golažen prepričal  tudi najzahtevnejše jedce – V kartanju najboljši  Kazimir  Najdenik iz  Svetega Jurija

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prva junijska  sobota je že po tradiciji v Malečniku v znamenju lovske golažijade, ki jo skupaj pripravljata tamkajšnja Lovska družina in Lovska zveza Maribor. Letos so mojstri divjačinskega golaža vihteli kuhalnice že devetič in se zaobljubili, da bo prihodnja, deseta golažijada, presegla vse dosedanje prireditve. Doslej so si nabrali veliko kulinaričnh  skrivnosti od vrhunskih kuharjev golaža, ki zeleni bratovščini z nasveti  radi priskočijo na pomoč. A vsega znanja jim  seveda ne izdajo, tako da so lovski kuharji v dobršni meri odvisni od lastne iznajdljivosti in izvirnosti receptov. In ravno to je čar vsakoletne golažijade, ki se odvija v hladni senci pri malečniškem lovskem domu, ker pod razo raznimi kotlički prasketa ogenj, za katerega je posebej zadolžen en član tekmovalne ekipe. Vsi drugi so ukvarjajo s pripravo mesa, začimb, pridno okušajo, tuhtajo, kaj še dodati, da bodo prepričali komisijo. Nekateri klasični divjačinski golaž pripravijo tudi po izvirnih lastnih receptih in mu dodajo celo krompir. Da o vinskih dodatkih ne govorimo posebej.

Dišalo je vse do Drave

Kulinarični lovski mojstri so se zbrali že ob osmih in po uvodnih pozdravih predstavnikov organiztorjev, med katerimi nikoli ne manjka tudi predsednik mariborske LZ Marjan Gselman, takoj začeli s pripravami. Drva za ogenj so pripeljali s seboj, tudi trske za podkuriti in kmalu so pot kotlički zaprasketali prvi ognji. Potem je marsikatero oko zajokalo, saj je bilo treba pripraviti veliko čebule, jo na primerno dušiti in dodati meso, ki so ga prav tako posebej pripravili. Po slabi uri je okoli malečniškega lovskega doma dobesedno zadišalo, opojne in mamljive vonjave po golažu so se širile vse do Drave in zato ni naključje, da so pritegnile veliko obiskovalcev. Ti so lahko poleg spremljanja lovskih kuharjev izbirali še razno-razne predmete na boljšjem sejmu, ki je spremljal letošnjo golažijado. Kupcev ni bilo ravno veliko,  ponudba pa je bila kar bogata.

Kvartopirci na kvadrat

In medtem, ko so zunaj mojstri vihteli kuhalnice in mešali v kotličkih, so v lovskem domu vrgli karte. Organizatorji so namreč tudi letos pripravili tekmovanje v kartanju in to v popularni igri »šnops«. Neverjetno živahno je bilo, včasih tudi povišani toni, a vse je pod strogim sodniškim očesom Dušana Rosenfelda potekalo »zakonito«, nikogar zaradi »petruga« niso izločili. Kartali so nekoliko starejši »zeleni bratje«, ki pa niso imeli lahkega dela z mlajšimi tekmovalci, saj  so jim ti resno načeli živce in pokazali, da bodo letos huda konkurenca. In so na koncu tudi bili, saj je po hudem boju v finalu slavil Kazimir Najdenik iz Lovske družine Sveti Jurij v Slovenskih goricah. Mirko, kot ga ličejo lovski tovariši,  je celo izgubljal, potem pa naredil nekaj mojstrskih potez, dobil tudi »prave« karte, nekoliko tvegal in osvojil letošnji pokal za najboljšega kvartopirca. Tudi ekipno je v Malečniku slavila LD Sveti Jurij (Miroslav Bauman, Kazimir Najdenik  in Goran Brezner), ki je nastopila celo brez največjega favorita med lovskimi šnopsarji Ivana Špindlerja.

Od Pobrežja do Zreč

Kuhali in mešali so lovci tako rekoč od Pobrežja do Zreč na Pohorju. Golaži so bili vsi po vrsti okusni,dobri, mojstrsko narejeni. Drago Vešner, ki je v Upravnem odboru LZ Maribor zadolžen za to prireditev je hodil od kotla do kotla, pokušal in okušal in se enostavno ni mogel odločiti. Eden boljši od drugega. Na koncu je vendarle prišlo do izraza vrhunko kulinarično znanje Marka Komes, lovske in kulinrične legende iz LD Pobrežje, ki je s svjo ekipo skuhal golaž nad golaži. Vse se mi je amo smejalo, recepta pa sveda ni izdal. Za nobeno ceno. Njemu ob bok so se uvrstili kuharski mojstri iz LD Oplotnica in LD Ruše. Ter vsi ostali, saj bi bilo krivično, če bi delaliposebne razlike, je poudaril predsednik LZ Maribor Marjan Gselman. Tudi on je kuhal, v ekipi pa je imel tudi žensko pomoč, saj je računovodkinja LZ Silva Vodopivec dokazala, da je v kuhinji vendarle prva ženska roka. Skuhali so okusen golaž, postregli pa še z drugimi kulinaričnimi dobrotami. Brez lovske salame enostavno ni šlo, ena je bila boljša od druge. Pa naj še kdo reče, da divjačina ni za dobra jela. Pa še kako teknejo, so govorile navdušene domačinke, ki so šle od kotla do kotla. Nasmejan in zadovoljen je bil po prireditvi tudi sekretar mariborske lovske zveze Božidar Kunej, sploh, ker se je tudi njegova matična ekipa, LD Oplotnica, zelo izkazala in predstavila pohorske značilnosti divjačinskega golaža. Letošnja galažijada je več kot obetavna napoved za prihodnje, deseto jubilejno srečanje lovskih kuharskih mojstrov v Malečniku. Recepti se bojda že pišejo.....

 

malecnik2019003

1.Marko Komes, kulinarična in lovska legenda

malecnik2019001

2. Ekipa LD Sv. Jurij   v družbi Marjana Gelmana in Dušana Rosenfelda

malecnik2019005

3. Zmagovalca v kartanju Kazimir Najdenik in Goran Brezner iz LD Sveti Jurij

malecnik2019004

4. Zadovoljni organizatorji

malecnik2019002

5. Kuhal je tudi predsednik LZ Marior Marjan Gselman z ekipo ( vse foto: Marjan Toš)