26.8.2020, dr. Marjan TOŠ

NEPOGREŠLJIVI AMBASADORJI LOVSKE KULTURE

Brez napovedanega velikega koncerta, a z nastopom pred izbranim občinstvom

 

Rogisti Lovske zveze Maribor praznujejo letos desetletnico uspešnega delovanja. Ves čas je njihov umentiški vodja maestro Marijan Golob, v skupini pa v jubilejnem letu nastopajo Slavko Štiberc kot njihov predsednik in člani Franc Schönwetter, Martin Volmajer, Roland Apohal, Anton Zupanec, Roman Strah, Franc Jerič, Jožef Želj, Hinko Šega in Nikolaj Jeletancev.

Med bivšimi člani so bili rogisti Silvo Grašič, Robert Cintauer, Marko Škof, Janez Komperšak, Walter Meglič in Franc Veberič. Krajši čas sta bila z njimi še Gregor Papež in Christian Maininger. Med pobudniki za ustanovitev rogistov je bil tudi pokojni predsednik LZ Maribor Brane Kurnik, ki je skupino na začetku delovanja vsestransko podpiral. Njihovo dejavnost so poleg LZ Maribor finančno podrle tudi vse LD. Postopoma so se mariborski lovski rogisti uveljavii kot ena od prepoznavnih tovrstnih skupin v Sloveniji. Postali so veliki ambasadorji lovske kulture doma in na tujem.

Mariborski lovski rogisti so veliki ambasadorji lovske kulture in so nepogrešljivi na vseh lovskih prireditvah širom po SV Sloveniji. Nastopajo tudi na  vsakletnih slovenskih srečanjih lovskih pevskih zborov in rogistov, na lovskih družabnih prireditvah, Hubertusovih mašah in na lovskih pogrebih. Kot nam je povedal Slavko Štiberc, so morali zaradi pandemije načrtovani veliki koncert odpovedati. Kljub temu so praznični nastop ob strogem upoštevanju priporočil NIJZ izvedli pred malim številom povabljenih gostov v prekrasnem jesenskem vremenu  pred lovskim domom Lovske družine Hoče na Hočkem Pohorju. Slavnostni govornik na srečanju je bil predsednik mariborske LZ Marjan Gselman.

 img 20200912 114114

Fotografija: Mariborski lovski rogisti so  že desetletje ambasadorji lovske kulture (arhv LZ Maribor)

img 20200912 102708

Fotografija: Mariboski lovski rogisti ob jubileju na Pohorju ( arhiv LZ Maribor)