100 let Lovske zveze Maribor

Stoletnica Lovske zveze Maribor v znamenju uspehov in spogledovanja s prihodnostjo

 

V veliki Maistrovi dvorani Narodnega doma Maribor, v hiši, v kateri so se ob prevratu leta 1918 odigrali za slovenstvo v mestu ob Dravi in na slovenskem Štajerskem številni prelomni dogodki, je bila 7. oktobra slavnostna akademija ob stoletnici Lovske zveze Maribor. Dogodek pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja,  je pritegnil veliko pozornosti in je vnovič potrdil veljavo in pomen lovske organizacije na Štajerskem. Brezhibna organizacija in izvedba akademije je rezultat  skrbnih priprav  organizacijske ekipe in celotnega Upravnega odbora LZ Maribor, ki se je zavedal pomembnosti tega dogodka. Lahko zapišemo, da je akademija izvenela v prepletu zgodovinskih paberkov s sodobnim utripom lovstva na Štajerskem. K temu je veliko pripomogel tudi povezovalec programa, zgodovinar in radijski urednik Stanislav Stane Kocutar, sicer  član LD Kamnica. Doživeto in vščečno je povezoval program, v katerem so nastopili mariborski lovski rogisti pod dirigentsko palico maestra Marijana Goloba in vokalna skupina Cantare. Neverjetno svečano ozadje in sceno so oblikoval praporščaki vseh LD iz mariborske zveze in iz sosednjih LZ ter iz Kluba prijateljev lova Celovec. Skupaj se jih je po  arhaičnem stopnišču Narodnega doma do  veličastne Maistrove dvorane sprehodilo kar 46. Vrhunski dogodek, ki so ga na veliko pospremili tudi mnogi predstavniki medijev.

Mariborska Lovska zveza, ki povezuje 45 LD s 2100 člani, je naslednica podružnice SLD Maribor iz leta 1921. Ta je nastala na pobudo bančnika Dragotina Klobuačarja, ki ga najdemo tudi med ustanovnimi člani Slovenskega lovskega kluba iz leta 1907. Pritegnil je krog vplivnih slovenskih javnih, kulturnih, političnih in gospodarskih delavcev v Mariboru, ki so zaorali ledino in kmalu povzdignili delovanje podružnice v ponos celotni lovski organizaciji. Podružnica je odigrala  tudi pomembno narodno-politično poslanstvo, predvsem pa je skrbela za obnovo obubožanih lovišč po prvi svetovni vojni na Pohorju, na Kozjaku, na Dravskem polju in v Slovenskih goricah. Postala je trden steber slovenskega lovstva. Slavnostne akademije se je poleg množice lovcev, udeležilo tudi veliko gostov, med katerimi so bili  predsednik državnega zbora Igor Zorčič, kmetijski minister dr. Jože Podgoršek,  direktor direktorata za lovstvo in ribištvo mag. Robert Režonja, mariborski župan Aleksander Saša Arsenovič, predsednik Lovske zveze Slovenije mag. Lado Bradač, predsednik KPL iz Celovca Janez Kaiser, predstavniki  številnih območnih ZLD in LZ iz vse Slovenije,  župani  štajerskih občin, predstavniki LPN in lovske inšpekcije.  

 Lovce in njihove goste je nagovoril in pozdravil predsednik Lovske zveze Maribor Marjan Gselman. Med drugim je izpostavil, da je že pred sto leti lov sledil času in stopal v korak z njim. Zato je  dolžnost zdajšnje generacije ohraniti tradicijo in je krbno prenašati na prihajajoče mlajše generacije lovcev. Predsednik LZS mag. Lado Bradač se je štajerskim lovcem zahvalil za opravljeno delo in izpostavil, da je bila LZ Maribor vedno trden člen slovenske lovske organizacije. Kmetijski minister dr. Jože Podgoršek  je v krajšem pozdravnem nagovoru omenil,  da sta slovenska lovska kultura in tradicija mednarodno prepoznavni in da opravljajo lovci izjemno pomembno poslanstvo pri varovanju divjadi in njenega naravnega okolja. Izpostavil je zgodovinsko vlogo mariborske podružnice SLD, ki je bila ustanovljena v turbolentnih časih po prvi svetovni vojni. Lovcem se je javno zahvalil za opravljeno delo in ob tem dodal, da se lovska organizacija nenehno strokovno krepi in sledi tokovom sodobnega, tudi za lovstvo vse bolj zahtevnega časa.

Slavnostni govornik je bil predsendik Državnega zbora Igor Zorčič. Med drugim je dejal: "Vesel sem, da lahko danes z vami delim ta izjemen jubilej – stoletnico organiziranega lovstva na Štajerskem."

Slavnostno akademijo so sklenili s premiro  monokomedije  Naj ostane med nami avtorja Toneta Partljiča. Z njo se je doživeto in igralsko prepričljivo predstavil dramski Igralec Bojan Maroševič s statisti iz KUD Pekre. Zaradi izvirnosti  Partljičevega dela bomo kratko oceno te gledališke premiere na kratko predstavili v eni od naslednjih številk Lovca. Pred akademijo  je bil  na balkonu Narodnega doma kljub deževnemu vremenu krajši koncert lovskih rogistov. Pred družabnim srečanjem v predverju Maistrove dvorane so mariborski lovski zvezi čestitali za stoletnico in ji podarili spominska darila in plakete predstavniki ZLD Gorica, ZLD Kočevje, SK ZLD Celje,  Koroške lovske zveze,  ZLD Ptuj – Ormož, ZLD Prekmurje, Lovačkog saveza Osiječko-baranjske županije v sosednji Hrvaški  in KPL iz Celovca. Njegov predsednik Janez Kaiser je v kratkem, tudi nekoliko  čustvenem pozdravu izpostavil  velikansko vlogo, ki jo je mariborska lovska zveza opravila pri vzpostavljanju sodelovanje z zamejskimi lovci na avstrijskem Koroškem. Še danes je to sodelovanje zgled res iskrenih medsebojnih stikov in lovskega tovarištva. Simbolično priznanje je štajerskim lovcem podelili tudi predsednik združenja društev slovenskih salamarjev in častni predsednik Kluba prijateljev metliške črnine. Po akademiji so se vsi udeleženci dalj časa zadržali v sproščenem prijateljskem druženju, starejši  lovci pa so na veliko obujali spomine na nepozabna lovska doživetja širom po zeleni Štajerski.

 

Marjan Gselman

Dr.Marjan Toš

Iskanje
Kontakt

 kratki jpg cmyk 100let

Lovska zveza Maribor

Tržaška cesta 65

SI - 2000 Maribor

 

 telefon:

02 48 01 500

 

Spletna pisarna:
vstop

 

Na Tržaški cesti 65, deluje LKD Maribor

povezava do spletne strani 

logo lkd

 

Prijava