6.6.2022, Božidar KUNEJ

Lovska zveza Maribor je v soboto 4.junija 2022, izvedla svečano podelitev spričeval 30. mladim lovcem, ki so v prvem izpitnem roku uspešno opravili lovski izpit. Ob podelitvi spričeval so mlade lovke in lovci slavnostno zaprisegli in podpisali Etični kodeks slovenskih lovcev.

 lovski izpit00002

Skupinska fotografija mladih lovcev/lovk z mentorji, starešinami in predavatelji LZM  /foto: Arhiv LZM/

Vpisna knjiga opravljenih lovskih izpitov, katero vodimo na Lovski zvezi Maribor (LZM) od leta 1955 je z zaključkom izobraževanja v tem letu dopolnjena z imeni 30. novih lovcev od tega štirih lovk. Knjiga do sedaj šteje 4977 zapisov o opravljenih lovskih izpitih na LZM, ki je usposobljena članica Lovske zveze Slovenije (LZS) za opravljanje lovskih izpitov.

lovski izpit00001

Po dveh letih omejitvenih ukrepov povezanih s koronavirusom, ko je izobraževanje delno potekalo na daljavo je bilo letošnje v celoti izvedeno v predavalnici LZM. Teoretični del tečaja se je izvajal ob sobotah dopoldan med 12.februarjem in 7. majem.  V skladu z novimi Navodili je pred državno izpitno komisijo zaključni pisni in ustni del lovskega izpita potekal 20. in  21. maja. Tega je uspešno opravilo 30 kandidatov - mladih lovcev. Ostali kandidati bodo zaključni del lovskega izpita opravljali v jesenskem roku.

 

 

Slavnostna podelitev lovskih spričeval s podpisom Zaprisege o spoštovanju Etičnega kodeksa slovenskih lovcev je bila v soboto 4.junija 2022 v Kulturnem domu Kulturno umetniškega društva Franc Ilec Loka-Rošnja.

lovski izpit00004  
lovski izpit00003

Vse prisotne sta v imenu LZM pozdravila predsednik Marjan GSELMAN  in Ivan Žižek  /foto: Arhiv LZM/

Začetek prireditve so naznanili Rogisti Lovske zveze Maribor. V uvodu je vse prisotne pozdravil predsednik LZM Marjan Gselman. Vsem, ki so sodelovali pri izvedbi učnega programa, organizaciji tečaja in preverjanju znanja, se je iskreno zahvalil, novim lovcem pa čestital za opravljeni lovski izpit. Vsebinski del podelitve je vodil predsednik Komisije za izobraževanje in vodja tečaja za pripravo na teoretični del lovskega izpita Ivan Žižek. Podal je poročilo o poteku izobraževalnega procesa. Povprečna starost pripravnikov je bila 33 let in povprečna ocena teoretičnega dela izobraževanja 3,72.  Od tega sta teoretično izobraževanje dve opravili z odličnim uspehom, trinajst s prav dobrim, petnajst z dobrim in eden z zadostnim uspehom. Posebne knjižne nagrade za odličen uspeh sta prejeli Urška Repolusk iz LD Ruše in Zoja Šprah iz LD Starše. Razrednik generacije Dejan Rebernik iz LD Ruše se je v imenu mladih lovcev zahvalil za posredovano znanje in strpen odnos vsem predavateljem, vodji izobraževanja in vodstvu LZM. 

lovski izpit00006

Najboljši v generaciji 2022 Urška Repolusk /desno/ in Zoja Šprah /levo/ na sredini razrednik Dejan Rebernik  /foto: Arhiv LZM/

 lovski izpit00005

Podpis Etičnega kodeksa slovenskih lovcev in podelitev spričevala.  /foto: Arhiv LZM/

Sledilo je podeljevanje lovskih spričeval, lovskih izkaznic in podpis Zaprisege, s katero so se mladi lovci zaobljubili, da bodo spoštovali Etični kodeks slovenskih lovcev. Za zaključek podelitve so ponovno zaigrali Rogisti LZM in s tem naznanili družabni del opravljenih lovskih izpitov.

 

Vsem še enkrat čestitamo in jim želimo dober pogled!