V spomin

IVAN PARTLIČ (1931 – 2022)

 

Košaški in malečniški lovci so se skupaj s predstavniki LZ Maribor 11. aprila  2022 na pokopališču v Limbušu  za vedno poslovili od svojega dragega člana, iskrenega lovskega tovariša, prijatelja in častnega člana LD Malečnik – Košaki,  Ivana  Partliča.

partli ivan

Luč sveta je zagledal 18.decembra 1931 v pohorski vasici Vrhov Dol blizu Meranovega, kjer je v prijetnem neokrnjenem naravnem okolju preživljal otroštvo v družbi dveh bratov in sestre. Od tam se je družina preselilav bližnje Pekre, od koder je Ivan odšel  v Maribor, kjer se je izučil za avtomehanika. Bil je mojster svojega poklica, dolga leta  vodja servisa v znanem mariborskem podjetju Feromotto, kjer je zaključil aktivno delovno kariero kot vodja prodaje avtomobilov. Leta 1963 sta si z ženo Terezijo, ki je prišla v Maribor iz Prlekije,   zgradila novo hišo v Pekrah pri Mariboru in  si ustvarila  varen  in miren  dom. V njem je našel njuno toplo starševsko  ljubezen tudi sin Zlatko. Ivan Patlič je bil  najprej dolga leta član gasilske organizacije, leta 1967 pa se je vključil  v zeleno bratovščino in postal član LD Košaki. Zeleni bratovščini je ostal neomajno zvest  vse do  smrti 3. aprila 2022. V lovsko organizacijo  in njene plemenite cilje  je globoko  verjel in zanjo se je razdajal z  vsem srcem.  

Zadnja leta  bogatega in ustvarjanega življenja je  Ivan  bolehal, a  se kljub temu še zanimal za novosti v lovstvu. Zanj je bilo značilno, da je verjel v staro modrost , ki pravi, da »če  želite doživeti najboljše dni v svojem življenju, se morate spopasti s slabimi. Zapomnite si, da vedno posije sonce«. Ivanu je sonce dolgo svetilo, na koncu pa je tudi njemu za vedno zašlo in poslovil se je od svojih dragih  domačih, prijateljev in seveda lovskih tovarišev, s katerimi je bil dolga desetletja na istem čolnu in je mnogokrat veslal po razburkanih voda. Ivan je bil  namreč  poleg aktivnega dela v matični LD Košaki tudi funkcionar  nekdanje velike območne Zveze lovskih družin (ZLD) Maribor. Bil je član njene gojiitvene komisije, sodeloval je v organizacjskem odboru za izvedbo lovskih plesov in mednarone lovske razstave leta 1972. Zaradi znanja in preudarnosti je bil tudi  član njenega  Upravega odbora. Bil je del ekipe zamenitih mariborskih lovskh legend, Vojka Podgornika, Petra Jeleka, Radoslava Cajnka, Franca  Slamiča in Franja Ladineka. S predanim delom se je zato tudi Ivan trajno vpisal v zgodovinsko kroniko zdajšnje  Lovske zveze Maribor, v kateri je dolga leta aktivno sodeloval, še posebej tudi pri ocenjevaju lovskih trofej.

Bil je ugledna  in spoštovana lovska osebnost  in med lovskimi tovariši v Košakih izredno cenjen.  Zaradi njegove preudarnosti, velike odgovornosti in strokovnega znanja so mu najprej zaupali funkcijo gospodarja LD. Nato pa je bil z manjšimi presledki vse do leta 2002 njen starešina.Vodil je izgradnjo novega lovskega doma v Peklu, ki je postal prijetno  domovanje  in zbirališče košaških lovcev in mnogih ljubiteljev narave na obrobju Maribora.  Vzdrževal je dobre odnose s kmeti in kot starešina LD Košaki sodeloval tudi z drugimi društvi in organizacijami v KS Košaki. Uspešeno je vodil  tudi pesniški lovsko-gojitveni bazen in skrbel za promocijo lovstva in lovske organizacije v širšem prostoru. Kljub temu, da je bil razglašen za častnega starešino je pomagal  pri združevanju s sosednjo LD Malečnik  po sprejetju novega lovskega zakona leta 2004, ko se je ustanovila skupna zdajšnja LD Malečnik – Košaki. V njej so mu za predano delo v  lovski organizaciji  podelili naziv častnega člana.

Za delo v lovstvu je Ivan Partlič prejel številna družinska priznanja in odlikovanja Lovske  zveze Slovenije. Po znaku za lovske zasluge  je leta 1981 prejel red za lovske zasluge III. stopnje, leta 1987 red za lovske zasluge II. stopnje in leta 1997 še red za lovske zasluge I. stopnje. Bil je tudi aktivni kinolog in vodnik odličnega psa brak jazbečarja. Za delo na področju kinologije je prejel srebrni znak Kinološke zveze Slovenije. Ob zadjem slovesu na Limbuškem pokopališču so se njegovi lovski tovariši  dostojanstveno poklonili njegovemu spominu, saj je bil pravičen in pošten lovec, iskren in predan varuh narave in divjadi,  predvsem pa dober lovski  tovariš in prijatelj, v dobrem in slabem.

 Dragi Ivan, hvala ti za vsa tvoja dobra dela v zeleni bratovščini in miren zadnji počitek.

LD Malečnik – Košaki in  Lovska zveza Maribor –  M. T.