KAKO SE NARAVA POIGRAVA  - SRNJAK Z  » GOBASTIM«  ROGOVJEM

 

Narava se zna  večkrat  še kako  poigrati in lovci to najbolje vedo. Med  zanimivimi pojavi pri srnjakih je najbolj pogosta gobavost rogovja in takšnega srnjaka je težko izslediti, saj so  trofejno  deformirane živali še posebeje previdne in  redko izstopajo na plano.  Srnjaka z nenavadnim, gobastim rogovjem je v revirju Stara Gora našel lovec iz Lovske družine Šentilj Jože Senekovič.

Ni mogel verjeti svojim očem, ko je videl nenavadno tvorbo na glavi telesno sicer  dobro razvitega srnjaka. Odločil se je, da  ga bo poskušal za vsako ceno upleniti. Ni imellahkega dela, saj je bil srnjak neverjetno previden. Na vsem lepem ga  za nekaj časa ni več bilo na spregled. Ko pa  se je Jože četrtič odpravil v revir, se mu je Diana na široko  nasmejala, gobasti srnjak se je prikazal ravno toliko, da ga je lahko uplenil. Srnjak je po lovsko pravičnem strelu obležal v ognju in  Jože  je o nenavadni trofeji takoj obvestil starešino Marjana Vernika in gospodarja  Petra Skupka. 

Upljenjeni in  očiščeni srnjak je tehtal 16 kg. Ocenili so, da je  star kakšna  tri leta in da  je bil  brez  mod. Imel je zgolj penis.  Naj ob tem zapišemo mnenje strokovnjakov, da so najpogostejši vzroki za rast gobastega rogovja ravno poškodbe mod oz. spolnih organov  pri srnjakih  in s tem povezane hormonske motnje. Strokovnjaki  tudi pravijo, da takšni srnjaki pri treh ali štirih   letih  v naravi običajno poginejo. Rogovje je pri srnjaku  kostna tvorba. Odraslemu srnjaku začne rasti rogovje decembra, do konca marca ali aprila  naslednje leto pa je že povsem razvito in očiščeno. Odpade mu od septembra do novembra. Izjemoma zraste majhno rogovje tudi stari srni. A tudi to je izjema in igra narave, ki se včasih zgodi. Jože je bil  za nenavadno trofejo deležen iskrenega lovskega blagra šentiljskih lovskh tovarišev. Pravijo, da je pri lovu potrebna tudi sreča, očitno res!

(mt)

image 600004

Fotografija: Igra narave – neobičajno gobasto rogovje srnjaka iz Sare Gore v LD Šentilj