Pragersko bo ta konec  tedna odeto v zeleno

Konec tedna poleg lovske kulture še dnevi lovskega strelstva – Na delu vsi najbojši

 

Lovska zveza Maribor že več desetletij vlaga veliko truda in sredstev v popularizacijo in  širjenje lovske kulture v slovenskem prostoru. Letos jim je bila že tretjič zaupana organizacija Srečanja lovskih pevskih zborov in rogistov je že 48. po vrsti. Srečanja potekajo vsako leto v drugem kraju že od leta 1973.

Letošni praznik slovenske lovske kulture se bo zgodil v Športnem centru strelišča Gaj pri Pragerskem  to sobto, 3. septembra ob 15.00.

Ob tej priložnosti  bodo  slovenski  lovci predstavili  lovsko kulturo  v širšem kontekstu, ne samo njenega pevskega oz. glasbenega izročila in tradicije. Zaradi tega so prireditev  poimenovali »PRAZNIK LOVSKE KULTURE IN LOVSKEGA STRELSTVA«.

Na njej  se bodo predstavili lovski ustvarjalci s področja: rezbarstva, fotografije, preparatorstva in še kaj. V kulturnem delu bo sodelovalo 19 skupin lovskih rogistov, 13 lovskih pevskih zborov, glasbena skupina Cantare in dramski igralec Bojan Maroševič z monokomedijo Toneta Partljiča »Naj ostane med nami«. Zaradi velikega števila nastopajočih, so združili pevce v en zbor. V njem bo nastopilo več kot 170 pevcev in v skupnih nastopih bodo zadonele lovske melodije iz več kot 130 lovskih rogov. Prireditev je mednarodnega značaja, saj bodo sodelovali tudi pevski zbori in rogisti iz sosednjih držav. Program bo povezoval in vodil Stanislav Kocutar.

Sicer pa bodo poleg praznika lovske kulture ta konec tedna na strelišču v Gaju na Pragerskem potekali še dnevi lovskega strelstva, tako da se obeta  bogato dogajanje, ki bo povsem v znamenju zelene bratovščine. Mariborska LZ je na dogodek dobro priravljena in pričakuje tudi dober obisk ljubiteljev zvena lovskih rogov in seveda vonja po smodniku. Tako pač to je, ko se strelja.....

Marjan Toš

image 600001

Fotografija: Rogisti LZ Maribor in Pohorski rogisti dobro sodelujejo/arhiv LZ Maribor

image 600002

Fotografija: Na Pragreskem bodo glinast golobi leteli v prah in pepel/Foto: Marjan Toš