• Dan lovske kulture na Pragerskem je dal zeleni bratovščini bogati  kulturni predznak

dr.Marjan Toš, 5.9.2022

Minulo soboto je bil na Pragerskem praznik slovenske lovske kulture, ki ga je organizirala Lovska zveza Maribor v sodelovanju s komisijo za lovsko kulturo pri Lovski zvezi Slovenije. Mariborski oraganizatorji so se zelo potrudili in pripravili pester program dogajanja s predstavitvijo lovske kulture v najširšem kontekstu. Niso nastopili zgolj pevci in rogisti iz vse Slovenije, pač pa so javnosti predstavili tudi druge vidike kuturne ustvarjalnosti zelene bratovščine.

Med drugim je dramski igralec Bojan Maroševič predstavil monokomedijo Toneta Partljiča Naj ostane med nami. Predstavili  so se tudi lovski ustvarjalci s področja rezbarstva, fotografije in  preparatorstva. V kulturnem  programu, ki ga je vodil in povezoval Stane Kocutar, je sodelovalo 18 skupin lovskih rogistov, 13 lovskih pevskih zborov in glasbena skupina Cantare.  Obiskovalce in goste, med katerimi je bil tudi predsednik Državnega  sveta Alojz Kovšca, predsednik KPL Celovec Janez Kaiser, delegacija HLS Hrvatskog lovackog saveza, delegacija LSS Lovackog saveza Srbije, direktor strokovnih služb LZS mag. Božo Zakrajšek in vodilni funkcionarji območnih lovskih zvez iz vse Slovenije, so nagovorili in pozdravili Marjan Gselman, predsednk LZ Maribor, mag. Lado Bradač, predsednik Lovske zveze Slovenije,  slovensko bistriški župan dr. Ivan Žagar in mag.Jani Šalamon, predsednk komisije za lovsko kulturo pri LZS .

Na pragerskih oderskih deskah so  nastopili: Pevski kvartet ZLD Kočevje, LPZ LD Škale, LPZ Globoko, Lovki oktet Mežica, KD LPZ Bela Krajina, Društvo LPZ in rogisti Zasavje-Trbovlje, LPZ Mevode, LPZ Martin Krpan Bloke, Pevsko društvo prekmurskih lovcev, Lovski oktet Javorniki, Oktet LD Prežihovo, KUD Prekmurski rogsti, Rogisti LZ Maribor, Rogisti Zeleni vrh Vuzenica, Rogisti ZLD Kočevje, Hubertovi rogisti, Domžalski rogisti, Dobovski rogisti, Lovski rogisti KUD Muta, KD Notranjski rogisti, Savinjski rogisti Tabor, Lovski rogisti Bohinj,  rogisti ZLD Ptuj-Ormož in KD Križevski rogisti.

Obiskovalce sta še posebej navdušila in impresionirala  skupni nastopa  združenih lovskih pevskih zborov pod vodstvom dirigentke Metke Smirnov in združene skupine rogistov pod vodstvom maestra Marijana Goloba, sicer vodje mariborskih lovskh rogistov. Za veličastni zaključek  dogajanja na Pragerskem pa so poskrbeli združeni lovski pevski zbori in rogisti, s skladbama Mi smo lovci v priredbi Franca Gornika in z zborovodkinjo Metko Smirnov in Konec lova, skladatelja  prof. Jožeta Grleca, nestorja sloveskih rogstov in  pod  dirigentsko palico mag. Janija Šalamona. Veličastni nastop in res bogata predstavitev kulturne ustvarjalnosti slovenske zelene bratovščine, vredna vsega spoštovanja. Dogodek, ki bo ostal zapisan v kroniki LZ Maribor za bodoče rodove.

 

ZBORNIK 48. Srečanja lovskih pevskih zborov in rogistov

gostje na 48.sreanju foto bojan gorenc

Gostje na 48.srečanju     /foto: Bojan Gorenc

 

uvodni pozdravni nagovor je imel predsednik  lz maribor marjan gselman

Uvodni pozdravni nagovor je imel predsednik  LzMaribor Marjan Gselman /foto: Božidar Kunej

pevci z dirigentko foto ura kmetec

Pevci z dirigentko /foto: Urša Kmetec

 

obiskovalci sreanja so bili navdueniNa Pragerskem se je slišal zven rogov in ubrana lovska pesem     /foto: Božidar Kunej