LOVCI DOBRO SODELUJEJO S ŠOLO IN  S KRAJANI

dr.Marjan Toš, 12.9.2022

V Krajevni skupnsti Šentilj v Slovenskih gicah, ki je del istoimenske občine, so ob krajevnem prazniku 2. septembru 2022, pripravili  bogat program  prireditev pod skupnim naslovom Ilgovo 2022. Farni zavetnik njihove župnijske cerkve je namreč svetnik  sv.liija.  V  teden dni trajajoč program bogatega dogajanja so vključili množico kulturnih in športnih dogodkov, pohodov, glasbenih večerov in koncertov.

Predstavila so se  tudi vsa krajevna društva in med njimi seveda tudi domača LD Šentlj pod vodstvom starešine Marjana Vernika.Šentiljski lovci so v okviru Ilgovega 2022 pripravili neverjento uspešni Dan odprtih vrat lovskega doma in pritegili preko 250 učencev tamkajšnje OŠ Rudolfa Maistra Šentilj. 

Mladi so temejto spoznali vlogo in pomen lovstva danes. Po srečanju z mladimi so se šentiljski lovci pri lovsem domu v Dobrenju srečali še s številnimi krajani. Lovski dom je bil pretesen za vse, je povedal starešina Marjan Vernik. LD Šentilj šteje  35 članov in gospodari z 2233 ha nižinskega slovenskogoriškega lovišča. V njem je največ srnjadi, pojavljajo  pa se tudi divji prašiči, šakali, bobri in lisice. Mala divjad je tudi pri njih v velikem upadanju. Zato pa lovci temolj skrbijo za horanjanje njenega življenjskega okolja in izvjajajo mnoge ukrepe za njeno ohranitev. K temu očitno znajo pritegniti tudi mlade, ki so  se letos množično udeležili dneva odprtih vrat.

Prišlo je namreč kar 250 učencev z učitelji spremljevalci, ki so v petih delovnih skupinah dodobra spoznali celovito dejavnost, vlogo in poslanstvo LD Šentilj. Lovci so bili nad tolikšnim obiskom presenečeni, a hkrati veseli, da je med mladimi toliko zanimanja za delovanje zelene bratovščine. Dan odprtih vrat šentljskih lovcev je podprl tudi župan občine Šentilj Štefan Žvab.

 

        09 september 2022 00001

Fotografija:Šentljski lovci so se z domačini množično družili pri lovskem domu v Dobrenju/Arhiv LD Šentilj/

        09 september 2022 00002

Fotografija: Mladi so izdelali krmišče za fazane in solnico za srnjad/arhiv LD Šentilj/