Občni zbor Lovske zveze Maribor o aktualnih temah

KDAJ BO KONEC DIVJIH VOŽENJ  V NARAVNEM OKOLJU?

dr.Marjan TOŠ, 15.12.2022

Na rednem letnem občnem zboru Lovske zveze  (LZ) Maribor, ki je bil v sredo, 14.12.2022 so razpravljali o letošnjem delu in ocenili, da je bilo uspešno. Med največjimi zalogaji je bila organizacija in izvedba projekta Praznik lovske kulture in lovskega strelstva z 48. srečanjem slovenskih lovskih pevskih zborov in rogistov na Pragerskem. Kot je povedl predsednik štajerskih lovcev Marjan Gselman,so tudi letos  dobro sodelovai s šolami, saj so imeli več lovskih taborov za mlade. Uspešno je bilo tudi sodelovanje z lokalnimi skupnostmi, z Zavodom za gozdove, z organi kmetijskega ministrstva , inšpekcijskimi službami, z Upravo za varno hrano in z Lovsko zvezo Slovenije.

Dobro so sodelovali tudi z občinami, ki  so jim pomagale pri urejanju ekološke učilnice s sodobno multivizijo za mladino. Večina ureditvenih del je že končanih, tako da bo učilnica v prvi polovici prihodnjega leta odprta za uporabo.

Vnovič so izpostavili problematiko divjih voženj z motornimi vozili  v naravnem okolju, še posebej na Pohorju. Negativne posledice tega početja so iz leta v leto večje. O tem so pripravili več  strokovnih posvetov vseh deležnikov, da bi skupaj oblikovali rešitve. Žal je ostalo bolj na ravni dogovorov, saj se divje in nenadzorovane vožnje z motokros motorji, avtomobili, motornimi sanmi in drugimi vozili še naprej nadaljujejo s tem pa se uničuje naravno okolje in vzemirja divjad. Na tem področju bo potrebna ostrejša zakonodaja in učinovitejši nadzor, so poudarili udeleženci občnega zbora. Temu divjanju v naravi je končno  treba narediti konec, so bili odločni lovci.

Na zborovanju so sprejeli letošnj delovni program s fiančnim načrtom in  podelili več priznanj. Za sodelovanje na kulturnem področju sta prejela priznanji Lovske zvze Maribor pisatej in dramatik Tone Partljič ter dramski igralec Bojan Maroševič. Priznanji LZ  sta  prejela še Mirko Draškovič z LD Polskava in Janez Golob iz LD Laporje, plaketo LZ pa Milan Dovnik iz LD Laporje.V krajšem kulturnem programu so  z izbranimi melodijami nastopili mariborski lovski rogisti.

 

 priznanje bojanu maroeviu web

Fotografija: Bojanu Maroševiču je izročil priznanje LZ Maribor njen predsednik Marjan Gselman/Foto: Marjan Toš/