Franc KRIVEC, 1.6.2023

V začetku tega leta sta starešina LD Sv. Jurij Jurovski Dol, Ivan Bračič in zadolžen za delo z mladimi v LD Sv. Jurij Jurovski Dol, Franc Krivec obiskala vrtec pri OŠ Jožeta Hudales Jurovski Dol. Po obisku vrtca in sprehoda do bližnjega gozda, kjer so otroci založili krmišče za malo divjad in kjer sta predstavila na kratko otrokom našo divjad, obnašanje v naravi, ter skrb lovcev za divjad sta se pogovorila še z ravnateljico Vesno Breznik glede nadaljnjih aktivnosti o delu z mladimi.

Koordinacijo nadaljnjih aktivnosti je prevzela profesorica razrednega pouka Lavra Kreft iz OŠ Jožeta Hudalesa Jurovski Dol. Skupaj z odgovornimi v LD so sestavili program dela za delavnico »delo z mladimi«, ki je potekala v sredo, 26.04.2023 v lovskem domu LD Sv. Jurij Jurovski Dol. Udeležili so se je učenci 4. in 5. razreda OŠ, skupaj 42 učencev. Učence je najprej pozdravil vodja delavnice, Ivan Bračič, nato pa so se razdelili v dve skupini.

Ena skupina je odšla v lovski dom, kjer jim je Božidar Kunej strokovni tajnik LZM predstavil delo lovcev, njihov pomen in skrb za naravno bogastvo. Za lažjo predstavo so si učenci ogledali tudi video vsebine. Sledil je ogled manjše razstave s preparati pri nas živeče divjadi.

Druga skupina je bila med tem časom v pokritem prostoru za lovskim domom, kjer jim je Marjan Gselman, predsednik LZM predstavil vrste lovskega orožja in varno rokovanje z njim. V nadaljevanju jim je prestavil osnove kinologije z opisom pomena lovskih psov ter prikazal delo lovskega psa v lovišču s svojo psičko Epagneul breton, Bretanska ptičarka Oxy.

Nazadnje je Franc Krivec opisal »lovčev dan« s pogledom iz lovske preže, prikaz opazovanja in pomen ocenjevanja prostoživeče divjadi v naravi. Na lovsko opazovalnico so se z veseljem povzpeli tudi učenci.

Ob koncu delavnice se je pridružila še ravnateljica OŠ Jožeta Hudalesa, Vesna Breznik, kjer so se že dogovorili za tovrstno sodelovanje med OŠ in LD tudi v bodoče.