Božidar KUNEJ, 7.1.2016

Zakorakali smo v novo leto, to predstavlja po spremembi lovske zakonodaje že desetletje tudi pričetek novega lovnega leta. Zato objavljam prispevek o božično novoletnem dogajanju na grajskem dvorišču v Oplotnici, z zaključka leta 2015 na katerem je sodelovala Lovska družina Oplotnica.

dsc 2454Po zaslugi novega direktorja občinske uprave Oplotnica Davorja Leskovarja, ki je uvedel mesečne sestanke oplotniških društev, se je porodila zamisel o veselem decembru – dogodkih na prenovljenem grajskem dvorišču v Oplotnici. Tam je že v preteklem letu v tem času izstopala osvetljena španska jelka. Mogoče bi bila zapisana v temačno zgodovino, če jo ob obnovi dvorišča nebi rešile zamisli gozdarja, člana lovske družine Oplotnica. Tako jelka s prenovljenim grajskim kompleksom piše nove zgodbe.

Prav to je bil povod za mlajše člane oplotniške lovske družine. Zamisel njihovega predsednika komisije za izobraževanje, je ob pomoči pridnih rok ustvarila lovsko božično hiško "Jägerhütte" v stilu naših severnih sosedov. Seveda lovci nebi bili to kar so, če nebi želeli ljudem približati narave na dosegu roke. Tako smo ob praznični lovski hiši postavili smrekce in jelke posekane na naravi prijazen način in opremljene s plombicami Zavoda za gozdove Slovenije.  Pred hiško smo postavili panje smrek, ki so služile za barske mize, na katerih smo občanom, lastnikom kmetijskih zemljišč in gozdov postregli najbolj priljubljeno pijačo tega časa. Da smo pri tem izstopali od ostalih smo pripravili rdeče kuhano vino. Ob tem smo ponudili fazanjo pašteto na kmečkem kruhu, divjačinske salame, ki so se rezale na leseni salamoreznici in katerih ni mogel prehvaliti sam Tadej Toš.  Najmlajši obiskovalci pa so srkali božični čaj ter jedli božične piškote.
Ker nam idej nikoli ne zmanjka, že z nestrpnostjo pričakujemo naslednji veseli december.

Tekst in foto: KunejB.

 

Božična lovska vas z Jägerhütte na grajskem trgu (foto: KunejB.)

Lovska hiška "Jägerhütte" (foto:KunejB.)