9.10.2017, dr. Marjan TOŠ

V Senožečah je bila  osrednja slovesnost v počastitev 110-letnice organiziranega lovstva na Slovenskem. V  Ljubljani je bil  namreč  16. oktobra leta 1907 ustanovljen Slovenski lovski klub. Njegov prvi predsednik je postal ljubljanski župan Ivan Hribar, gonilna sila pri ustanavljanju slovenske lovske organizacije pa je bil dr. Ivan Lovrenčič. Ustanovitelji slovenske lovske organizacije, zlasti še dr. Ivan Lovrenčič,  so  od vsega začetka poudarjali in izpostavljali slovenski značaj nove organizacije in njeno dolgoročno naravovarstveno usmeritev. Klub se je leta 1909 preimenoval v Slovensko lovsko društvo. Že leta 1910 so začeli izdajati društveno glasilo Lovec. Na bogato zgodovino so slovenski lovci izjemno ponosni in na dolgoletni   lovski tradiciji, ki gradi na trajnem ohranjanju narave in divjadi,   sloni tudi zdajšnje poslanstvo lovske organizacije.

Praznovanje so pripravili  Lovska zveza Slovenije (LZS), Brkinsko- Kraška zveza lovskih družin Sežana, Lovska družina Senožeče in Občina Divača.  Organizacijski odbor prireditve je vodil Andrej Sila. Izvedli so bogat kulturni program, v katerem so sodelovali praporščaki, združeni lovski pevski zbori, Notranjski lovski rogisti, operni pevec Marko Kobal s citrarjem Tomažem Plahutnikom, Društvo za ohranjanje lovske kulture iz Koroške, Društvo ljubiteljev baletne umetnosti in Slovenski oktet. Prireditev s sloganom »110 let ohranjamo bogstvo narave« je vodila Lara Jankovič, slavnostni govornik pa je bil predsednik LZS mag. Lado Bradač. Velikansko množico lovcev iz vse Slovenije in iz zamejstva, ki so do zadnjega kotička napolnili  prireditveni šotor v središču Senožeč, je nagovoril in pozdravil tudi častni pokrovitelj praznovanja, slovenski predsednik  Borut Pahor. V zahvalo lovcem za ohranjanje domoljubnih vrednot, za varstvo narave in za aktivno sodelovanje v osamosvojitveni vojni leta 1991, je predsedniku LZS svečano izročil slovensko zastavo, kot častno priznanje za bogato in ustvarjalno delovanje lovske organizacije v minulih desetletjih.

Lovce in njihove goste od blizu in daleč je pozdravila tudi županja občine Divača Alenka Štrucl Dovgan. Lovcem se je zahvalila za minulo delo in izpostavila njihovo skrb za ohranjanje čistega in zdravega okolja.

M. T.

 

Slovesnosti v Senožečah se je udeležila tudi delegacija Lovske zveze Maribor, ki jo je vodil predsednik LZ Marjan Gselman.