26.2.2018 Božidar Kunej

Divjad pozimi potrebuje mir

Pse na povodce. Kosmatinec se namreč po pregonu srne vrne na toplo, za srno pa je beg lahko usoden.

Visoka snežna odeja ovira gibanje in prehrano divjadi zlasti na celotnem območju Pohorja, Dravske doline in tudi Kozjaka, zato smo lovci  že pred dnevi začeli z nekaterimi ukrepi v dobro divjadi.

Ta potrebuje v visoki snežni odeji predvsem mir, saj ji vsako vznemirjanje v naravnem okolju lahko občutno škodi, ker po nepotrebnem izgublja rezervno energijo in je v primeru preganjanja tudi zelo lahek plen potepuških psov. To velja v prvi vrsti za srnjad, ki je na celotnem območju LZ Maribor najštevilčnejša vrsta divjadi. 

Ob tej priložnosti LZ Maribor vljudno prosi lastnike psov, da jih v teh poslabšanih zimskih razmerah vodijo na sprehode in na skupno rekreacijo na povodcih.

V času snežne odeje zaradi lakote, mraza in s tem povezane izčrpanosti je divjad lahek plen prosto spuščenih psov.

Gibanje psov v naravi brez nadzora vodnika je prepovedano. (35. čl. ZDLov-1)

Vodnikom psov pa lovci svetujejo, naj imajo pse na povodcih, naj hodijo po označenih poteh ter naj ne vznemirjajo divjadi in drugih živali.

Visoka snežna odeja in tanko poledenela skorja onemogoča normalno gibanje divjadi, saj je oblika stopal srnjadi, jelenjadi in ostalih parkljarjev precej drugačna od pasje. Mnogokrat poledenela skorja že drži pse na površini snežne odeje in jim tako omogoča hitrejše gibanje, srnjad in ostali parkljarji  pa se ob vsakem koraku pogreznejo globoko v sneg.

Za psa je tako nemočna divjad kaj lahek plen. Pogosto pa pri tem ni na delu le en pes, temveč se prosto spuščeni psi (sploh, če se med seboj poznajo) združujejo v organizirane »tolpe«, ki sistematično zasledujejo, lovijo in navadno tudi ulovijo preganjano žival.

Prepričani smo, da lastniki štirinožnih prijateljev to razumete in da boste z vašim razumevanjem pripomogli k premagovanju nastalih razmer za prostoživeče živali.

Pustimo divjadi, da počiva in s tem ohrani potrebno energijo za preživetje zime.

srna00001 srna00002

srna00003

Žalostni prizor, nenadzorovani psi so pokončali osebek srnjadi.