ld-kamnica

foto: Andrej Ivančič

Naslov:

Lovska družina Kamnica
Bresterniški vrh 68

2352 Kamnica

Odgovorna oseba: Zdenko KOROTAJ  tel. št. 041 675 793  e mail:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Lovska družina Kamnica upravlja z loviščem v velikosti 2302 ha skupne površine, od tega je 2077 ha lovne površine. LD upravlja s srnjadjo in malo divjadjo, v letošnjem letu so se kot prehodna divjad v lovišču pojavili tudi divji prašiči. V LD je včlanjenih 23 lovcev od katerih imata 2. lovca status lovskega čuvaja, 4. lovci status preglednika divjadi.

Lovska družina Kamnica ima v lasti lovski dom, v katerem se opravlja gostinska dejavnost. Gostinski lokal Lovski dom Kamnica je odprt za vse obiskovalce.

 

 

 Hudičeve (vražje) skale – zaščitena naravna znamenitost

Hudičeve skale so konglomeratna skalnata gmota nad Kamnico.

Nastanek

Drava je nekoč tekla mnogo višje kot danes. Prod in pesek, ki ju je odlagala ob strugi, sta se s časoma spoprijela v kamnino konglomerat. Kamnina je kasneje razpokala in površinsko preperela in nastale so Hudičeve skale. Razporejene so v trikotniku s stranicami 16 m v smeri zahod - vzhod, 15 m v smeri jug - vzhod in 18 m v smeri vzhod - severozahod. Ležijo tesno druga ob drugi. Visoke so od 2,2 do 4 metre. Nekaj metrov proti severu je še en skalni osamelec, ki je premera 1,5 m iv višine 1,5 m. Skale sestavljajo miocenski konglomerati, ki so svetlo sive do zelenkasto sive barve. Vsebujejo prodnike, ki so veliki od 1 do 13 cm. Prodniki so večinoma močno zaobljeni. V konglomeratu je tudi veliko skupkov kremenovih kristalčkov. Med konglomerati so tudi tanki vložki peščenjaka in peščenega laporja. V peščenjaku se lahko najdejo ostanki školjik in sledovi lazenja. Skale so izreden pojav v naravnem stanju.

Hudičeve skale so danes priljubljena izletniška točka na planinski poti do Tojzlovega vrha. Z njih se odpira čudovit razgled na Dravsko jezero z jezom in Mariborskim otokom pod njim.

Od kod ime?

Legenda pravi, da so Kamničani postali zelo neverni. Nad takimi dušami je dobil oblast hudič. Neke noči je znosil na vrh gregene z Dravske doline mogočne skale z namenom pokončati Kamničane in njihove duše prikleniti v peklenskem kraljestvu. Toda v trenutku, ko je dvignil prvi kamen, da ga vrže na Kamnico je posijalo sonce in v vasi je zapel petelin. Vrag je izgubil moč in je moral pobegniti. Skale so ostale in s tem tudi njihovo ime.

Vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Hudi%C4%8Deve_skale

  Mariborski otok – zaščiteno območje

Mariborski otok, edinstven tip rečnega otoka pri nas, leži v neposredni bližini naselja Kamnica, ki je od središča Maribora v smeri Koroške oddaljeno približno pet kilometrov. Do njega se lahko odpravite po urejeni sprehajalni poti ob Dravi; tudi sam otok je živahna rekreacijska točka.

Na otok vodite  dve poti: slikovita pešpot ne levem bregu Drave mimo Koblerjevega zaliva in cesta do Kamnice, ki se nato odcepi k Dravi. Tudi sam otok je prijetno sprehajališče, v poletni sezoni pa je tukaj še posebej živahno, saj na otoku obratuje tudi letno kopališče.

Otok je nastal na temelju marinskih laporjev s sekundarnim nanosom rečnih sedimentov tik za nekdanjimi brzicami Drave na laporjih. Za brzicami je namreč pričela reka zaradi zmanjšane transportne zmogljivosti odlagati naplavine peska, proda in mivke.Zaradi ugodne lege je otok rastišče gozdnih in travniških rastlin, ki jih iz Alp prinese Drava. Zanj je značilna velika pestrost vegetacije, saj je na otoku okoli 15 drevesnih in 20 grmovnih vrst. Vir: www.maribor-pohorje.si

Cerkev Svetega Urbana

Na skoraj 600 metrih nadmorske višine stoji cerkev Sv. Urbana, ki je podružnica župnije Kamnica. Cerkev Sv. Urbana je dosti mlajša od cerkve Sv. Martina. Zgrajena je bila v 19. stoletju. Je zelo obiskana turistična znamenitost. Z vrha hriba se razprostira čudoviti pogled na Pohorje, če je lepo in jasno vreme, pa smo poplačani s pogledom, ki sega do Boča, Donačke gore in Rdečega brega na Goričkem. 

Župnijska cerkev Sv. Martina

Ko prispete v Kamnico, Mariboru sosednji kraj, je Župnijska cerkev sv. Martina ena od prvih zgradb, ki vam bodo padle v oči. Je osrednja stavba v Kamnici, njene arhitektonske značilnosti pa je uvrščajo med najpomembnejše kulturne spomenike v okolici Maribora. Vse do leta 1830 jo je obdajalo pokopališče. Sredi 18. stoletja so cerkev preuredili v baročnem stilu: okrašena je s freskami Georga Rafa iz Sv. Andraža v Labotski dolini iz leta 1748 in Antona Lerchingerja iz Rogatca iz leta 1753 ter z dragoceno opremo, stvaritvijo Jožefa Holzingerja iz let 1767 in 1778 in že omenjenega slikarja Lerchingerja.Vir: www.maribor-pohorje.si 

 

NAČRT RAVNANJA ZARADI AFRIŠKE PRAŠIČJE KUGE

Lovska družina Kamnica je v skladu s 4. in 14. členom Zakona o nujnih ukrepih zaradi afriške prašičje kuge pri divjih prašičih (Uradni list RS, št. 200/20) pripravila načrt ravnanja upravljavca lovišča, ki je dostopen za ogled na spodnji povezavi.

pdfLD Kamnica - nacrt ravnanja upravljalca lovisca apk.pdf